Got questions? We would love to help

Sahih Media: Kerajaan pahang lancar rumah mesra syariah

JERANTUT: Kerajaan Pahang melancarkan 28 unit Rumah Mesra Syariah (RMS) di Taman Gelanggi, Pulau Tawar, dekat sini.

Model rumah berkenaan dilengkapi ciri disarankan Jabatan Mufti Negeri Pahang, termasuk tanda arah kiblat pada bahagian ruang tamu dan bilik tidur, serta tempat mengambil wuduk.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Pahang, Datuk Abdul Rahim Muda berkata, projek pertama seumpamanya itu dilancarkan di kawasan berkenaan bagi memenuhi keperluan rumah mampu milik di daerah Jerantut dan bakal diperluaskan ke daerah lain secara berperingkat.

“Kerajaan negeri sentiasa memberi sokongan kepada pemaju yang berminat (untuk) membina kediaman seperti ini kerana ia dapat mempromosikan gaya hidup Islam dan memudahkan umat Islam melakukan ibadat.

“Reka bentuk ruangnya juga memberi keselesaan penghuni menjaga aurat dan privasi ahli keluarga mereka… terdapat empat bilik bagi setiap unit rumah dan ini sudah pasti dapat mengasingkan antara anak lelaki dan perempuan dalam bilik berlainan,” katanya kepada media selepas majlis pelancaran RMS Taman Gelanggi, dekat sini, baru-baru ini.

Abdul Rahim berkata, fasa satu pembinaan projek RMS Taman Gelanggi mempunyai 28 unit rumah berkembar setingkat dan dua unit banglo setingkat, sedang dalam pembinaan dan dijangka siap sepenuhnya tahun depan.

Katanya, fasa kedua membabitkan pembinaan 28 unit teres setingkat pula dijangka dimulakan awal tahun hadapan.

“Setiap unit rumah ini dijual pada harga bermula RM299,000 dengan subsidi MyHome sebanyak RM30,000 ditawarkan kepada pembeli rumah pertama yang layak.

“Projek ini dibangunkan syarikat pemaju hartanah Pembinaan Jaya Depan Sdn Bhd dengan kerjasama Jemaah Penasihat Syariah Madrasah Darul Uloom Al-Islamiyyah, Jerantut,” katanya.

Beliau berkata, projek RMS tidak hanya ditawarkan kepada orang Islam, tapi turut ditawarkan kepada pembeli daripada agama lain.

Developed with by KawanElite